ساماندهی بازار فریدونکنار کلید مبارزه با معضل نسل‌کشی پرندگان مهاجر در استان‌های شمالی کشور

ساماندهی بازار فریدونکنار کلید مبارزه با معضل نسل‌کشی پرندگان مهاجر در استان‌های شمالی کشور

ساماندهی بازار فریدونکنار کلید مبارزه با معضل نسل‌کشی پرندگان مهاجر در استان‌های شمالی کشور

 در حالیکه طی روزهای اخیر همه توجهات پیرامون موضوع افزایش قیمت بنزین و حواشی آن بود، صیادان متخلف و سودجو در فریدونکنار به قتل‌عام گسترده پرندگان مهاجر در تالاب‌های این شهرستان مشغول بوده و سماکان و دلالان بازار سیاه فروش پرندگان فریدونکنار نیز با حجم گسترده‌ای به خرید و فروش لاشه پرندگان مهاجر می‌پرداختند.

طی سال‌های اخیر روش‌های جدید صید گروهی پرندگان مهاجر (کرس، گذر و دام‌ هوایی) جایگزین روش صید سنتی (دوما) در دامگاه‌ها، آب‌بندان‌ها و زمین‌های کشاورزی شمال کشور به خصوص شهرستان فریدونکنار، ازباران و سرخرود شده و کشتار گسترده پرندگان مهاجر را به‌همراه داشته است.

طی این سال‌ها فعالان محیط زیست و وجدان‌های بیدار همواره به این نسل کشی و خیانت به طبیعت معترض بوده اند. در مقابل سازمان حفاظت محیط زیست به‌عنوان متولی اصلی حفاظت از تنوع زیستی، همواره در مقابل این قانون شکنی علنی منفعلانه عمل کرده و تقریبا هیچ اقدام مفیدی در این رابطه انجام نداده است.

سازمان حفاظت محیط زیست و مشخصا اداره کل حفاظت محیط زیست استان مازندران همه ساله همزمان با شروع مهاجرت زمستان‌گذرانی پرندگان و آغاز کشتار آن‌ها در فریدونکنار با انجام چند عملیات نمایشی و جمع‌آوری تعدادی از تورهای هوایی و برگزاری نشست‌های بی حاصل با فعالان محیط زیست و دامگاه داران سعی در توجیه افکار عمومی داشته و در نهایت کشتار پرندگان با حجم گسترده و تا پایان فصل مهاجرت ادامه یافته است.

در واقع کلید اصلی مبارزه با کشتار غیر قانونی پرندگان مهاجر در فریدونکنار و در تمام خطه شمال کشور ساماندهی بازار فروش پرندگان مهاجر در فریدونکنار است. اقدامی که هرگز صورت نگرفته است.

شاید باورش سخت باشد اما هرگز در مقابل بازار فروش پرندگان فریدونکنار در تمامی طول روز حتی یک مامور محیط زیست حضور ندارد.!

لشگرکشی با ده‌ها محیط‌بان و حضور عوامل نیروی انتظامی، کتک‌کاری و درگیری با صیادان و نهایتا جمع‌آوری تعداد محدودی تور هوایی، اقدامی کاملا نمایشی، بی‌حاصل و عوام فریبانه است، چراکه تعداد و سطح گسترش و پراکندگی تورهای هوایی آنقدر زیاد است که امکان جمع آوری حتی ده‌درصد آنها در یک یا چند روز وجود ندارد. ضمن اینکه همان تعداد اندک دام جمع آوری شده نیز یک روز بعد از عملیات، مجددا توسط صیادان تعبیه خواهد شد.

در حال حاضر بازار غیر قانونی فروش پرندگان وحشی در فریدونکنار علاوه بر این شهرستان به منبع تخلفات و منشا فساد و کشتار پرندگان مهاجر در سه استان مازندران، گلستان و گیلان تبدیل شده است.

تمامی پرندگانی که در میانکاله، گمیشان و تالاب های گلستان، آب‌بندان‌های مازندران و زمین‌های کشاورزی لنگرود، لاهیجان و آستانه اشرفیه در گیلان صید می‌شوند روزانه به فریدونکنار منتقل و در بازار این شهر به فروش می‌روند، چراکه هیچ بازار علنی دیگری برای خرید و فروش و ارائه غیر قانونی لاشه پرندگان مهاجر در شمال ایران وجود ندارد.

با ساماندهی و نظارت بر این بازار می‌توان تقاضا برای خرید لاشه پرندگان وحشی را به طور چشم‌گیری کاهش داده و لاشه‌های صید شده پرندگان بدون مشتری روی دست صیادان متخلف خواهد ماند.

اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران می‌تواند به‌جای لشگرکشی با ده‌ها محیط‌بان برای جمع آوری نمایشی تورهای هوایی، اکیپ ویژه‌ای متشکل از محیط‌بانان و کارشناسان این اداره کل را مسئول حضور دائم و نظارت مستقیم بر بازار فریدونکنار نماید. نیروهای محیط زیست می‌بایست با حضور مستمر در بازار فریدونکنار فقط اجازه دهند پرنده‌هایی که توسط صیادان دارای پروانه انتفاعی در دامگاه‌های فریدونکنار صید شده و به لحاظ گونه و حداکثر تعداد روزانه صید کاملا مشخص هستند در این بازار تخلیه شده و به فروش برسند.

بنابراین هرگونه تخلیه لاشه پرنده از شهرستان‌های دیگر و توسط افراد متفرقه‌ای که پروانه صید انتفاعی به روش سنتی دوما را ندارند در بازار فریدونکنار ممنوع بوده و از این اقدام جلوگیری به‌عمل آید.

ساماندهی و نظارت بر بازار فریدونکنار با روش مذکور به تعداد بسیار کمی نیرو نیاز داشته و سماکان و دلالان بازار نیز که کاملا شناخته شده و محدود هستند نمی‌توانند با مامورین درگیر شده و یا از اجرای قانون ممانعت به‌عمل آورند.

با اجرای این روش ساده از ابتدای فصل مهاجرت پرندگان، صیادان متخلف فریدونکنار و سایر مناطق شمال کشور که با روش‌های غیر قانونی اقدام به صید گروهی پرندگان نموده‌اند امکان عرضه و فروش صدها لاشه پرنده وحشی در هیچ نقطه دیگری را نخواهند داشت.

متاسفانه درایت، مدیریت و اراده‌ای برای ساماندهی بازار فروش پرنده در فریدونکنار وجود ندارد و باور کردنی نیست که هرگز حتی یک نیروی محیط زیست به عرضه و فروش پرندگان در این بازار نظارت نمی‌کند.

به نمایندگی از تمام مردم ایران از اداره کل حفاظت محیط زیست استان مازندران می‌خواهیم هرچه سریع‌تر بازی‌های کودکانه (جلسات متعدد و بی‌نتیجه ، طرح پنج ساله ساماندهی با شیب ملایم ، لشگرکشی و جمع‌آوری نمایشی دام‌های هوایی و …) به منظور مدیریت کشتار پرندگان مهاجر در فریدونکنار را پایان داده و با تعیین اکیپ ویژه‌ای، تمرکز و نظارت خود را برای ساماندهی بازار پرندگان وحشی فریدونکنار معطوف نموده و از خرید و فروش پرندگانی به غیر از صیادان دارای پروانه صید سنتی در این بازار جلوگیری به‌عمل آورد.

بطور حتم با اجرا و اعمال قانون در بازار فریدونکنار، موضوع نسل‌کشی پرندگان مهاجر در شمال کشور یک‌بار برای همیشه پایان می‌یابد.

منبع: دیدبان محیط زیست و حیات وحش ایران

مهسا جمشیدی

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *